De Orla Kiely House collectie

Vrolijke prints die je laten glimlachen!

De home collectie van Orla Kiely bevat een breed scala aan woonaccessoires, waaronder kussens, vloerkleden, behang, stoffen, gordijnen en vazen. De herkenbare, sterk gestileerde patronen zijn geïnspireerd op alledaagse elementen zoals bloemen, planten en dieren. De stijl is retro chic; mid-century modern, opnieuw uitgevonden met een twist.

Over Orla Kiely

De internationale designer Orla Kiely begon haar bedrijf in London, maar komt oorspronkelijk uit Dublin in Ierland. Haar carrière begon op Dublin’s National College of Art, waar ze afstudeerde in print en textielontwerp. Ze verliet Dublin om haar mogelijkheden uit te breiden en zette haar carrière voort in New York, waar ze als print-ontwerpster werkte. Kiely besloot daarna om naar London te verhuizen om haar Masterdiploma te halen op de Royal College of Art. Een paar jaar later werd het merk Orla Kiely opgezet uit een vennootschap met haar man, Dermott Rowan. Kiely’s grafische ontwerpen zijn voornamelijk geïnspireerd door retro ontwerpers uit de jaren 50, 60 en 70. Deze retro sfeer is precies wat haar prints zo herkenbaar maakt. 

Orla Kiely is dus vooral bekend van haar herkenbare retro prints, ze werd zelfs beschreven door The Guardian als ‘The Queen of Prints’. De iconische Orla Kiely patronen werden geboren uit Kiely’s idee om ontwerpen te creëren die een lach op iemands gezicht zou brengen. De patronen werden eerst toegepast op een reeks praktische tassen, maar kwamen al snel centraal te staan in andere collecties. Kiely erkent het belang van kleur, ritme and proportie wanneer het gaat om patroonontwerpen. De prints zijn toegepast op een brede reeks producten, zoals kussens, tassen, gordijnen, behang en vazen.

De kenmerkende kleuren maken vooral gebruik van een natuurlijk palet, zoals groen, mosterd, bruin of oranje. De verwijzing naar de natuur is een prominent onderdeel in elke collectie van Kiely, aangezien dit een grote inspiratiebron van haar is. Ze transformeert dagelijkse dingen zoals bloemen en planten in een vereenvoudigd ontwerp met een herhaalde volgorde. 

In een interview met British Council legt Kiely uit dat haar Ierse achtergrond invloed heeft gehad op haar merk. Haar liefde en inspiratie uit de natuur komt voornamelijk van de Ierse omgeving waar ze is opgegroeid. Ze woonde dicht bij de zee en speelde bijna altijd buiten als kind. Het kenmerkende kleurpalet – de natuurlijke kleren – komt dan ook van haar tijd in Ierland. Kiely vertelt ook dat ze Ierse normen en waarden meenam in haar bedrijf, duurzaamheid is er daar een van. Ook al is het merk dus Iers, het is gespeld hoe het klinkt zodat het over de hele wereld uit te spreken is. 

In 2011 ontving Orla Kiely een prijs voor OBE, om haar bijdrage in de modewereld te erkennen. Dit is niet de enige prijs die ze in ontvangst mocht nemen, ze kreeg bijvoorbeeld ook de prijs Irish Tatler Women of the Year in 2005, of meerdere UK Fashion Exportprijzen. Kortaf, Orla Kiely kan gezien worden als een erkende, talentvolle en unieke ontwerpster.